Świetlica na TAK - bo tradycja ma smak! - Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży

Idź do spisu treści

Menu główne:

Z cyklu FIO Warmia Mazury Lokalnie​: "Świetlica na TAK - bo tradycja ma smak!" w wykonaniu grupy nieformalnej Osiniak-Piotrowo "Optymiści" przy Fundacji na Rzecz Ochrony Przyrody i Krajobrazu Mazurskiego Parku Krajobrazowego i Dorzecza Krutyni, opowiada Pani Kornelia Dawid:

"W pierwszej kolejności ze środków finansowanych z FIO zostało doposażone zaplecze kuchenne świetlicy: dokonaliśmy zakupu kuchenki gazowej z piekarnikiem elektrycznym, kuchenki mikrofalowej, czajnika elektrycznego, miksera, termosów konferencyjnych, zlewu kuchennego z baterią. Tak doposażona świetlica stała się miejscem o znacznie większych możliwościach. W lipcu zostało zorganizowane spotkanie tematyczne, na którym ustalono wstępnie terminy warsztatów kulinarnych. Wydrukowaliśmy plakaty z informacją, które zostały zamieszczone w Internecie, rozwieszone we wsi, pozostawione sklepach w okolicznych miejscowościach. Zainteresowanie mieszkańców było spore, ich zaangażowanie także. Z własnych oszczędności (składek) dokupiliśmy kubki, talerzyki, łyżeczki, szafkę pod zlew. 20 sierpnia odbyło się pierwsze spotkanie tematyczne – kulinarne, a tematem były przekąski i sałatki. Na spotkanie przyszło ok. 15 osób, zakupiliśmy produkty do sporządzenia sałatek. Wspólnie sporządziliśmy pyszne, szybkie do wykonania sałatki – m.in. sałatkę CAPRESE z pomidorów, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Spotkanie przebiegało w kameralnej atmosferze. Seniorki wsi przypomniały przepisy na dawne, zapomniane już dania – m.in. na kwaśnicę po mazursku z kiszonej własnoręcznie kapusty, czy fafernuchy. Snuły opowieści o sposobach pieczenia chleba, dawnych przekąsek, zapomnianych przepisów naszych dziadków. Kolejne spotkanie odbyło się dnia 27 sierpnia i przyciągnęło wielu mieszkańców naszej wioski – około 20 dorosłych osób oraz ok. 20 dzieci! Tematem spotkania były zasady SAVOIR-VIVRE przy stole: zasady nakrywania do stołu, zachowania, podawania win itp. Wykład poprowadziły P. Lidia Małż – szefowa Sali w Hotelu Mikołajki***** Na Ptasiej Wyspie oraz P. Anna Bugnacka, prowadząca gospodarstwo agroturystyczne z wyżywieniem. Jej specjalność – schab po mazursku oraz wereszczaki – przyciągnęły niegdyś do naszej wioski telewizję.
http://www.tvr24.pl/programy/zapowiedz-Piotr_Galinski_odkrywa_mazurskie_smaki_w_Tancu_z_garami-4740.html
Wydrukowaliśmy specjalne poradniki, zarówno dla dzieciaków („Misiowy savoir-vivre”) oraz dla dorosłych. Panie przyniosły mnóstwo smakołyków, m.in. fafernuchy, na które przepis podała P. Murzyn na poprzednim spotkaniu. Ze spotkania trwającego standardową godzinę zrobił się wspaniały wieczór, niemalże 2,5-godzinny. Przy stole spotkało się kilka pokoleń – od dzieciaków począwszy, skończywszy na seniorach wsi. Ponownie wygrzebano stare przepisy, stare mazurskie (i nie tylko) książki kucharskie. Owocem spotkania było m.in. zaplanowanie Dnia Osiniaka vel święta pieczonego ziemniaka – z konkursami dla dzieci, ogniskiem, kiełbaskami.
Stare stoły przykryliśmy obrusami, pojawiły się serwetki. Świetlica stopniowo staje się coraz bardziej przytulna. Kolejne spotkania niebawem przed nami. Te, które już się odbyły, pokazały, jak ogromna jest potrzeba integracji w wiosce. Zaangażowanie mieszkańców (dopisali także tatusiowie z dziećmi) świadczy o tym najlepiej."
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego